fbpx
parador hotels in Spanje

Bijzonder overnachten in parador hotels in Spanje:
verblijf in een kasteel, paleis of klooster.


Altijd al bijzonder willen overnachten op een unieke locatie en in historische gebouwen?
Denk dan eens aan paradores, Spaanse staatshotels. In dit blog vertellen we je meer over de parador hotels in Spanje. Waarom zou je in Spaanse staatshotels moeten verblijven? We geven je tips hoe je de beste parador ervaring zult beleven.

Spaanse staatshotels

Maar wat is een parador nu precies?

Het ontstaan van de parador

Een parador is een luxe staatshotel. Deze Spaanse staatshotels zijn vaak gelegen op de mooiste plaatsen en in panden die tot het Spaanse erfgoed behoren. Zoals bijvoorbeeld in kastelen, kloosters, paleizen of andre monumentale gebouwen met een rijke geschiedenis. Deze gebouwen zijn met veel charme en sfeer omgebouwd tot luxe hotels. Tot enkele jaren geleden was een verblijf in een parador alleen weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Dat is echter verleden tijd. Tegenwoordig kan iedereen genieten van de luxe van een parador.


Het ontstaan van de Spaanse staatshotels

In het jaar 1910 werden de paradores opgericht door de toenmalige koning Alfonso XIII. Hij wilde de toeristische infrastructuur verbeteren en het Spaanse erfgoed in ere behouden. De eerste parador werd echter pas in 1928 geopend. Dit was in Gredos, gelegen tussen Madrid en de Portugese grens. Deze plek werd door de koning zelf uitgekozen. Hierna volgden tussen 1930 en 1933 de paradores van Toledo, Jaen, Salamanca en Badaoz. Mede door de Spaanse Burgeroorlog en andere politieke problemen kwamen er hierna geen nieuwe paradores bij. In de jaren zestig vond er een toeristische revolutie plaats. Vele gebouwen werden omgetoverd tot parador. Nog steeds komen er parador hotels in Spanje bij.
parador hotels in Spanje
Leuk weetje: tegenwoordig zijn er in heel Spanje meer dan 100 paradores. De paradores liggen op maximaal 200 km van elkaar vandaan. Hierdoor kun je op een ontspannen manier van de ene naar de andere parador reizen.   


wat is een parador

De ideologie achter de Spaanse staatshotels


Het idee achter “de Spaanse staatshotels”, was om de toeristische infrastructuur te verbeteren. Ook wilde koning Alfonso XIII Spanje als vakantieland een beter imago geven en de regionale economie stimuleren. Dit laatste deed hij doordat elke parador zijn eigen streekproducten en recepten heeft. Ideaal om de lokale cultuur te behouden en de toeristen de lekkerste streekproducten te laten proeven. Momenteel wordt het hele netwerk van staatshotels geherstructureerd. Dit allen in het voordeel van de reiziger, de economie en de werkgelegenheid.

Waarom is het leuk om in een parador te verblijven?


In een parador hotel vind je alles wat je ook in een hotel zult vinden: comfortabele kamers, een goede verzorging en uitstekende gastronomie. Maar de hotels zijn op zichzelf al een belevenis. Ze zijn gelegen in prachtige natuurgebieden of op strategische plekken in het centrum van een stad. De paradores zijn rijk versierd met antiek, kunst, tapijten en glas-in-lood-ramen. Vaak zijn er vele plekken waar je je even terug kunt trekken met een goed boek. De hotels hebben vaak authentieke cafés waar je kunt genieten van een lokaal hapje en drankje. Eigenlijk hoef je de deur dus niet eens uit!

Wanneer je in een parador verblijft krijg je veel mee van de lokale cultuur. Elke parador heeft zijn eigen geschiedenis. Misschien verblijf jij wel in de kamer van een kasteel waar ridders en prinsessen verbleven! De Spanjaarden zelf overnachten ook graag in de paradores. Je maakt al snel een gezellig praatje. Tijdens de maaltijden zul je genieten van de lokale streekproducten.

wat is een parador
wat is een parador

Een rondleiding in een parador


De beste manier om een parador te verkennen is tijdens een rondleiding. Op deze manier maak je alvast kennis met een local en leer je meer over de geschiedenis van de parador. De gids geeft je een uniek kijkje achter de schermen. Ook kom je meer te weten over de tradities en gebruiken uit deze omgeving. Tevens zal hij/zij een korte wandeling in de omgevind van de parador maken.

Let op: een rondleiding in een parador is niet overal mogelijk. Wel is het mogelijk in bijvoorbeeld Salamanca.

Het beste moment om in een parador te verblijven


In principe kun je het hele jaar door overnachten in een parador. De gewenste reisperiode is echter afhankelijk van je eigen wensen en de streek waar je naartoe reist. Wanneer je van wandelen houd kun je het beste in het voor- of najaar naar Spanje reizen. Maar in de wintermaanden is het bijvoorbeeld in Andalusië voor ons Nederlanders ook nog steeds aangenaam qua temperatuur.
Om deze reden kun je hieroder de beste reistijd per regio vinden:


Spaanse staatshotels
Spaanse staatshotels

Noord Spanje

Het noorden van Spanje kun je het beste in het voor- en in het najaar bezoeken. In de maanden april, mei en juni is het er aangenaam warm en staat de natuur volop in bloei. In september, oktober en november zijn er minder bloemen, maar kun je vaak nog genieten van de late avondzon.
Let op: een rondleiding in een parador is niet overal mogelijk. Wel is het mogelijk in bijvoorbeeld Salamanca.

Midden Spanje

Het midden van Spanje wordt gekenmerkt door een landklimaat: warme zomers en natte winters. Er is een korte lente. Hierdoor lopen de temperaturen in het voorjaar al snel op. De maanden april/mei en de maanden september, oktober en november zijn het meest aangenaam.

Zuid Spanje

Het zuiden van Spanje wordt ook wel “Het zonnige zuiden” genoemd. In het zuiden is het vaak het hele jaar door aangenaam. In de zomer is het er zelfs enorm warm. Hierdoor trekken de lokale bewoners in de zomermaanden vaak naar het noorden. De beste reistijd is ook in het voor-of het najaar. In de wintermaanden is het in Andalusië met ongeveer 20 graden nog steeds aangenaam.

Welke reisperioden kun je beter vermijden?


Een verblijf tijdens de Katholieke feestdagen. Tijdens de Katholieke feestdagen zullen de paradores volstromen met lokale families. Vooral de week voorafgaand aan Pasen, de Semana Santa. Deze feestdagen zijn belangrijk in een groot deel van Spanje. Op Goede Vrijdag ligt alles stil.

Uiteraard zorgt een bezoek aan Spanje tijdens de processies rond Semana Santa wel bijzondere belevenissen en unieke fotomomenten op. De prijzen per nacht liggen in deze periode echter hoger dan in andere reisperioden.
parador hotels in Spanje
parador hotels in Spanje

Wist je dat de parador hotels in Spanje openbaar zijn?

Alle staatshotels in Spanje zijn openbaar en zeer toegankelijk. Wanneer je niet in één van de paradores zult overnachten, breng dan in ieder geval wel een bezoek aan een parador. Je zult verbaast zijn van de prachtige locatie, het interieur en de gastvrijheid!

Je kunt ook voor alleen een drankje terecht in de cafetaria. Geniet met een glaasje op het terras van een adembenemend uitzicht. Ook wanneer je geen hotelgast bent kun je hier de lunch of het diner gebruiken. Geniet van de lokale specialiteiten!

Paradores waar onze reizigers tevreden over zijn

Twee paradores waar wij van Like2Travel goede ervaringen mee hebben zijn parador de Cangas de Onis en parador Segovia.

Parador Cangas de Onis

De parador Cangas de Onis is gebouwd in een oud klooster en heeft een unieke authenciteit. De parador is omringd door het nationale park Picos de Europa. Om deze reden geniet je vanuit de parador van een prachtig uitzicht. In de omgeving kun je vele wandelingen maken. In de parador zijn archeologische tentoonstellingen te vinden. De kamers zijn ruim, de keuken is goed en de ligging is perfect.
parador hotels in Spanje
parador hotels in Spanje

Parador Segovia

De parador Segovia is gelegen op een heuvel van 110 meter hoog. Vanuit je slaapkamer heb je een prachtig uitzicht op het historische centrum van Segovia. De parador Segovia is verassend modern. De chique inrichting word gecombineerd met moderne schilderijen. Geniet van de rust en stilte in de tuin of relax in het verwarmde zwembad. Ook hier wordt je getrakteerd op een fantastisch uitzicht. In het restaurant serveren ze lokale streekproducten zoals geroosterd varken.

Wil je zelf ook wel eens overnachten in een parador?
Uiteraard raden wij jou aan om minimaal 1 nacht in een parador te overnachten. In heel Spanje zijn vele paradores te vinden, 
elk met hun eigen unieke karakter. Like2Travel biedt diverse mogelijkheden.

Wij bieden verschillende reizen aan naar Spanje waarbij een overnachting in een parador is inbegrepen. Dit kan onder andere bij de volgende reizen:

Ook is het mogelijk om je eigen reis op maat samen te stellen. Stuur je mail naar: info@like2travel.eu
Like2Travel wenst je alvast veel (lees)plezier bij deze unieke ervaring! 

Aanmelden nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
VvKRGGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram