fbpx
leven op de kibboets

Wil je in Israël overnachten als een local? 
Verblijf in de kibboets en maak een kibboetstour


Altijd al eens Israël willen bezoeken? Denk dan eens aan overnachten in een kibboets, nederzettingen die in 1910 zijn ontstaan. In dit blog vertellen we je meer over het leven op de kibboets. Je leert meer over de Israëlische cultuur en de do’s en don’ts op een kibboets. We geven je tips hoe je de beste kibboets ervaring zult hebben. Maak ook eens een kibboetstour! 

de geschiedenis van de kibboets

Maar wat is nu precies een kibboets?

Het ontstaan van de kibboets


De allereerste kibboets, genaamd ‘Degania’ werd gesticht in de jaren 10 van de vorige eeuw. Aan het Meer van Tiberias in hedendaags Israël kwam deze agrarische nederzetting tot stand. De leden van deze originele kibboets, twaalf dames en heren van Oost-Europese komaf, legden hier de basis voor een zelfvoorzienende samenleving. 


Leuk weetje: tegenwoordig leven er in totaal ongeveer 150.000 mensen tesamen in kibboetsen verspreid over Israël. 

  

De ideologie achter de kibboets


Het idee achter ‘kibbutzim’ is dat iedereen gelijk is. Daarom worden alle lonen van de bewoners verzameld in een pot, om vervolgens evenredig verdeeld te worden. De was wordt collectief gedaan, auto’s worden gedeeld en eten en drinken is gratis. In een centraal gelegen eetzaal komt men bij elkaar om gezamenlijk te dineren. In de tijd van de hippie’s trokken dan ook veel Nederlanders naar Israël op zoek naar het beloofde land van gelijkheid en saamhorigheid. In een kibboets vind je alles wat je ook in een dorp of kleine stad zou vinden: een eetzaal, een wasserette, speeltuinen een opvang voor de kinderen en een kibboetswinkel waar de lokaal geproduceerde producten worden verkocht.
Wasserette op de kibboets


Speeltuin op de kibboets

Waarom is het leuk om te overnachten in een kibboets?


In een kibboets verblijf je net alsof je een local bent. Wanneer je op een kibboets verblijft, krijg je veel mee van de Israëlische cultuur. Je eet samen met de lokale bevolking en maakt al snel een gezellig praatje. Ook de Israëlisch zijn nieuwsgierig naar jouw achtergrond. Je maakt zeker iets van de lokale cultuur mee op de vrijdag avond en de zaterdag. Want ook op de kibboets vieren ze het begin en einde van Sabbat. (Lees hier meer over in onze blog over de Shabbat viering).

Een rondleiding over de kibboets met kibboetsnik (Kibboetstour)


De leukste manier om de kibboets te verkennen is om mee te gaan op een rondleiding met een kibboetsnik. (kibboetstour). Op deze manier kun je alvast kennis maken met een lokale bewoner, de kibboetsnik. Hij/zij neemt samen met jou een kijkje in het leven op de kibboets. Je krijgt inside informatie over o.a. de wasserette, de keuken, de bunker en de bewoners en hun cultuur. Daarnaast zal de gids je tijdens de kibboetstour van alles vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de kibboets en de levensstijl waarin je je gaat onderdompelen.
Dialoog kibboets Nes Ammim
kibboets huisje

Het beste moment om te overnachten in een kibboets

In principe kun je het hele jaar door overnachten in een kibboets. De meest aangename maanden voor rustzoekers zijn van november tot en met maart. (Met uitzondering van de feestdagen). De temperaturen zijn dan nog erg aangenaam en een stuk hoger dan in Nederland! Perfect voor een wandeling door de kibboetstuin of om gewoon lekker met een drankje op jouw veranda te genieten van de rust en de natuur.

Als je met je gezin reist, dan moet je natuurlijk tijdens de schoolvakanties. Het is wel veel drukker op de kibboets, want de Israëlisch hebben dan ook vakantie. Maar het is dan juist leuk om op de kibboets te verblijven, omdat de kinderen vaak met elkaar op trekken. En ook geïnteresseerd zijn in de ander. Zij leren ook weer veel van elkaar en hebben er een speelmaatje bij!
Wil jij overnachten in een kibboets? Let wel op: de meeste kibboetsen hebben een zwembad. Ook al is de temperatuur aangenaam. De zwembaden gaan vaak pas na Pesach, het Joodse Pasen, open. Dit is vaak rond half april. Indien je eerder naar Israël reist, kan het voorkomen dat het zwembad nog gesloten is.
  

Welke reisperioden kun je beter vermijden?


Een verblijf tijdens de Joodse feestdagen. Tijdens de joodse feestdagen zullen de kibboetsen massaal volstromen met lokale families. De soms luidruchtige Israëlisch vieren graag de Joodse feestdagen met de hele familie. Het luidruchtige zit in hun cultuur. Iets wat wij Nederlanders soms als storend kunnen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan Pesach (eind maart tot begin april) en Sukkot (eind September of begin Oktober), afhankelijk van het jaar en de Joodse kalender). Bovendien zijn de prijzen per nacht vele malen hoger dan in andere reisperioden.

Joodse tradities
Eten op de kibboets

Eten op een kibboets, hoe gaat dit in zijn werk?


Bij een verblijf in een kibboets is het ontbijt vaak inbegrepen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ook het diner bij te boeken. (Let op: bij sommige kibboetsen kan dit alleen wanneer er een groep overnacht). Beide maaltijden nuttig je samen met de bewoners van de kibboets en de andere gasten.
Je kunt zelf je eten opscheppen en drinken pakken. (Dit laatste dien je wel apart af te rekenen). Na het eten dien je zelf je bord en bestek naar de spoelkeuken te brengen. Geen zorgen, zelf afwassen hoeft niet! Dat doen de kibboetsbewoners.


Zelf je eten regelen is ook mogelijk!


In het huisje of de kamer waar je verblijft beschik je over een eigen keuken. Handig voor gezinnen met kleine kinderen die nog een middagdutje doen. Wanneer de kinderen slapen kun jij op je veranda genieten van een drankje. Buiten op de veranda heb je zelfs een eigen BBQ ter beschikking. Mocht je het leuk vinden dan kun je altijd met elkaar BBQ’en!


kibboets Shaar Hagolan tuin
kibboets kamer

Waar je verder rekening mee moet houden... 


Een verblijf in een kibboets is niet zoals een verblijf in een hotel. Je kamer wordt bijvoorbeeld niet standaard schoongemaakt en je bedden ’s ochtends niet opnieuw opgemaakt. Ook worden er niet standaard elke dag nieuwe handdoeken klaargelegd.Tip: als je wel graag wilt dat er voor je wordt schoongemaakt of gewoon een extra handdoek wilt kun je hier altijd om vragen bij de receptie  

Kibboetsen waar onze reizigers tevreden over zijn

Twee kibboetsen waar wij van Like2Travel goede ervaringen mee hebben zijn kibboets Sha’ar HaGolan en kibboets Nes Ammim.

Kibboets Shaar HaGolan


Kibboets Shaar HaGolan is gelegen op een steenworp afstand van het Meer van Tiberias en de eerste kibboets, Degania. Kibboets Sha’ar HaGolan is gelegen dicht bij de grens met Syrië in een agrarisch natuurgebied. In de omgeving zijn vele bananenplantages en dadelplantages te vinden. In Sha’ar HaGolan vind je groene tuinen vol prachtige vogels. In de kibboets bevindt zich ook ‘The museum of Yamukian Culture’. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op het Syrische landschap. Bij kibboets Shaar Hagolan is het mogelijk een kibboetstour te reserveren. 
kibboets Shaar Hagolan
kibboets Nes Ammim

Kibboets Nes Ammim


Kibboets Nes Ammim ligt in het noordwesten, in de buurt van Akko. De kibboets is gesticht door Nederlanders en Zwitsers. Vroeger was dit een rozenkwekerij. In 2010 is Nes Ammim zelfs uitgeroepen tot mooiste dorp van Israël. Vele Nederlanders kennen wel iemand die als vrijwilliger in deze kibboets gewerkt heeft. Bij kibboets Nes Ammin is het mogelijk een kibboetstour te reserveren. 


Wil je zelf ook wel eens overnachten in een kibboets?
Uiteraard raden wij jou aan om in een kibboets te overnachten. In heel Israël zijn vele kibboetsen te vinden in verschillende prijscategorieën. 
Like2Travel biedt diverse mogelijkheden.

Wil je alleen een losse kibboetsovernachting boeken? Kijk dan eens op onze pagina Like2Kibbutzim.
Op Like2Kibbutzim is het ook mogelijk om een eigen arrangement samen te stellen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Ook bieden wij verschillende reizen aan naar Israël waarbij een overnachting in een kibboets is inbegrepen. Dit kan onder andere bij de volgende reizen:
Voor advies op maat stuur je een mail naar: info@like2travel.eu
Like2Travel wenst je alvast veel plezier bij deze unieke ervaring! 

Aanmelden nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
VvKRGGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram